vineri, 9 aprilie 2010

De ce suntem dependenti de televiziune


De ce suntem dependenti de televiziune

Pentru ca e cel mai facil mod de a accesa o iluzie.
Pentru ca ne relaxeaza neuronii.
Pentru ca nu ne obliga sa gandim.
In procesul de inFORMARE o stire sau o emisiune de fapt ne FORMAteaza mintea fara ca noi sa fim pe deplin constienti. De cealalta parte o carte, o poveste ne INSPIRA adica ne obliga mintea sa devina creativa.
In al doilea caz e evident ca efortul este mai mare.
Noi privitorii de fapt asistam fara voie la exercitiile de creativitate ale realizatorilor, regizorilor sau producatorilor din televiziune. Unele experiente din fata ecranului ne farmeca, si asta se vede in audiente, alte productii ne dezamagesc.
Perceptia finala este ca "pe vremuri" parca erau mai distractive emisiunile. Cred ca de fapt pe vremuri aveam mai mult timp si mai putina exigenta in a evaluat un program TV. Acum am devenit mai selectivi si cu timp mai limitat de "pierdut" in fata televizorului. Mai este un factor : internetul - acolo nu te uiti la toata emisiunea cu X ci doar pasajul in care X a luat bataie sau un Ou in cap. Si asta te ajuta sa castigi timp. Cred ca din aceasta perspectiva televiziunea se va muta in cativa ani pe net iar urmatoarea provocare va fi televiziunea interactiva. Un serial va avea trei variante de final in functie de ce decid telespectatorii : la momentul T sa fie sau sa nu fie ranit protagonistul, sa moara sau sa nu moara eroina, etc. Cei de acasa care vor decide soarta personajelor dintr-o telecomanda vor avea sentimentul ca sunt in rand cu Divinitatea. Si atunci sa vezi creativitate...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu