joi, 18 martie 2010

Cum sa lucrezi in Televiziune


Dacă vă întrebaţi cum să începeţi o carieră în industria de televiziune aţi ajuns la locul potrivit. Această secţiune vă va arată toate etapele si procesele implicate în această directie pentru a atinge in final scopul propus.

Ce vrei să faci?

Prima întrebare pe care trebuie sa o puneţi este ce domeniu din cadrul televiziunii vă atrage cel mai mult. Cerinţele pentru fiecare departament sunt variate, astfel încât aveţi nevoie să vă planificaţi calea de formare în funcţie de ambiţiile dumneavoastră specifice.
Multi oameni considera ca daca aleg un anumit domeniu locul de munca se sfarseste aici. În televiziune indiferent de ce alegi vei avea dechise mult mai multe optiuni. Acesta este un avantaj pentru că poti sa te pregateşti urmand un curs de televiziune general care sa iti arate spre ce directie sa te indrepti.

Aceasta ne aduce la ....

Educaţiei formala prin şcoala si universitati sau sa inveti totul chiar la locul de munca ?

Aceasta este una dintre problemele cele mai dificile cu care se confruntă cei care vor sa se implice într-o carieră de mass-media. Sa iti petreci ani şi sa cheltuiesti bani pentru a obţine o calificare cat mai impresionanta sau sa incepi direct de jos, de la un post local sau de la o televiziune de nişa unde trebuie sa cauti un loc de munca ?

Întrebaţi 10 dintre cei mai cunoscuti producatori de televiziune şi veţi obţine probabil cinci răspunsuri diferite. Unii vor insista asupra calificărilor, altii vor insista asupra experienţei anterioare, iar altii vor lua orice novice de pe strada. Desigur, organizaţiile mari si televiziunile de prestigiu si cu mare audienta la public vor tinde să aibă aşteptări mai mari. Exista putine sanse sa ajungeti un producator sau un realizator de succes în televiziune daca nu aveti o calificare minima care sa va ofere cunostiintele necesare pentru a sti ce inseamna lucrul in televiziune, veti fi pur si simplu dezavantajati in fata altor candidati care isi vor dori sa lucreze in televiziune. Pe de altă parte, daca scopul este sa ajungi doar un operator excelent al camerei video, este posibil să iti pierzi timpul urmand cursurile unei universitati.
In opinia noastra cerintele pentru cele mai frecvente locuri de muncă din cadrul televiziunii si mass-media presupune urmatoarele cunostinte sau abilitati :

Operator de camera sau editor : calificarea formala obtinuta prin scoala este mai puţin importanta, aici experienţa este cheia.

Prezentator sau actor : calificările obtinute din scoala nu sunt de obicei importante. Atribute cum ar fi încrederea în sine şi a competenţelor personale sunt esentiale. Veti avea nevoie, de asemenea, să fiti un bun prieten cu camera de filmat (ceea ce presupune dezvoltarea unor abilitati specifice mergand de la dictie pana la prezentare scenica etc. )

Manager, regizor sau producator de televiziune : – aici sunt foarte importante calificarile obtinute in scoala şi un nivel rezonabil de experienţă practică.

Ce isi doresc angajatorii ?

Experienta

Nu există nici un dubiu ca cineva cu experienta este mult mai de dorit. Cu toate acestea nu este întotdeauna esentiala şi nu ar trebui să credeti ca daca nu ai inca experienta nu vei mai reusi sa patrunzi in acest domeniu. Lipsa de experienţă va face lucrurile sa mearga mai incet, la început, dar nu inseamna ca trebuie sa nu mai faci nimic.
De asemenea, este posibil să fii cu super experienta. Daca cineva ajunge la un interviu cu o vastă experienţă pentru un loc de muncă de entry-level, s-ar putea să fie preocupat de faptul că acesta este doar un loc de munca temporar si nu va rămâne foarte mult timp pe acest job. Uneori pentru astfel de joburi sunt mult mai potriviti cei care nu au nici un fel de experienta pentru că exista mai mari sanse ca aceste persoane să lucreze in cadrul aceleiasi televiziuni cel puţin pe durata perioadei de ucenicie a lor.

Motivaţia şi angajamentul

Calitatea productiilor de televiziune depinde în mare măsură de modul în care operatorii si cei implicati sunt motivaţi. O persoană foarte motivata poate contribui foarte mult la calitatea programului in comparatie cu oamenii obişnuiti care nu au mari asteptari.
Fiabilitatea este esenţială. Dacă sunteţi genul de persoană negativista pentru care toate zilele sunt proaste este putin probabil sa ajungeti a fi popular în televiziune. Dacă sunteti incet si nu reusiti sa va adaptati la ritmul uneori foarte alert de lucru din Tv atunci uitaţi de gandul de a urma o cariera in acest domeniu. În TV, atunci cand ajungeti în direct, o persoană care intarzaie fie si cu un minut este tot ce trebuie pentru a distruge toata munca celorlalti.

Ca angajator, de asemenea, cineva cu o motivaţie foarte mare poate invata mult mai repede si poate ajunge de la cineva care nu cunostea mai nimic la nivelul unui profesionist într-o perioadă mult mai scurtă de timp, astfel acest atribut devine esential la un interviu de angajare in acest domeniu al TV.

Talentul natural

M ulti oameni considera ca trebuie sa ai un talent nativ pentru asa ceva dar in practica s-a dovedit ca sunt mult mai multi oameni care daca la inceput nu spuneau nimic, la final ajung buni prezentatori de televiziune . Asa ca chiar daca sunt oameni nascuti cu aceste talente native si care vor invata mai repede nu inseamna ca ceilalti nu vor mai avea nici o sansa, iar pe termen lung cei care muncesc mai mult pentru a ajunge cineva au dovedit ca sunt mult mai seriosi decat cei care au dobandit acest talent nativ.
Si totuşi, trebuie să fii sincer cu tine însuţi şi sa iti faci o evaluare cat mai apropiata de adevar.
Acest domeniu este unul competitiv şi dacă nu aveţi cel puţin una sau mai multe aptitudini native, veti fi intotdeauna mai dezavantajati fata de altii care le posed.

Capacitatea de relationare

Vi se cere să lucrati cu oameni care provin din categorii sociale diferite si de cele mai multe ori în situaţii de stres mare. Ai nevoie de a poseda de capacitatea de-a te intelege bine cu oamenii cu care lucrezi, ca parte a locului de muncă.

Contacte

"Nu esti ceea ce ştii, esti cine te cunoaste !".

Nu există nici un dubiu ca o persoana cu contacte cat mai multe in acest domeniu poate ajunge mai usor sa lucreze in televiziune. Acest lucru este valabil nu numai pentru cei aflati la inceput de drum, ci pentru oricine care isi doreste o schimbare de carieră. Si poate fi de mare ajutor sa reusiti sa gasiti oameni de televiziune, sa cultivati aceste relatii, si sa va mentineti in contacte cat mai bune cu ei.

Deci, ce sa fac acum?

Dacă credeţi că un titlu de calificare obtinut prin scoala sau curs va fi în avantajul dvs. faceti-va temele şi aflati ce oferă fiecare şcoală, si care sunt obiectivele cursului exact si calificările pe care le veti primi la sfarsit, etc .
Dacă doriţi să lucrati direct in televiziune, interesati-va local la cine puteti apela, de la producatorii mici pana la televiziunile de nisa si ajungand chiar si la televiziunile foarte cunoscute, (in ziua de azi multe dintre vedetele de pe micul ecran au deschise conturi pe net in retelele de socializare si care pot fi intrebate ce ai putea face sa ajungi cat mai departe in acest domeniu).
Orice ati decide, puteţi să vă faceţi un start chiar acum. Dacă nu puteţi găsi un loc de munca plătit, vedeti dacă există posturi care cauta persoane care se ofera in mod voluntar – in acest fel puteţi obţine o experienţă nepreţuită, care va va ajuta sa gasiti mai tarziu un loc de munca in acest domeniu.

Concluzie

Televiziunea este o carieră care poate aduce satisfacţii enorme. Nu fiti intimidati, oamenii care lucrează în aceasta industrie sunt oameni normali si obisnuiti , la fel ca noi toti . Dacă vreti sa deveniti un profesionist, si aveti o atitudine responsabilă şi sunteti dispuşi să învaţati şi să lucrati din greu, atunci nu există nici un motiv pentru care sa nu reusiti. Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu